Pad temperature i kiša olakšale situaciju sa požarom u Alberti

Šumski požar u Alberti u Kanadi

Kanadski zvaničnici veruju da bi u gašenju velikog šumskog požara, koji je tokom osam dana potpuno uništio dijelove grada Fort Mekmari, uskoro moglo da dođe do prekretnice i stavljanja vatre pod kontrolu, a razlog za nadu su im dali pad temperature i slaba kiša.

Predsednica vlade kanadske provincije Alberta Rejčel Notli je izjavila da se borba protiv požara stabilizovala u tolikoj meri da ona može da posjeti pogođeno područje i započne sljedeću fazu operacije za utvrđivanje šta sljedeće treba da se uradi da bi građani mogli da se vrate u svoje domove u Fort Mekmariju, prenosi AP.

Više od 80.000 ljudi je dosad evakuisano iz Fort Mekmarija, u kojem je u požaru izgorelo čak 1.600 kuća i drugih zgrada.

U tom gradu je potpuno prekinuto snabdijevanje gasom, elektromreža je pretrpjela oštećenja, a voda iz vodovoda više nije za ljudsku upotrebu.

Zvaničnici navode da zasad ne postoji rok do kojeg se planira povratak evakuisanih u svoje kuće, ali je provincijska vlada u ponedjeljek je poslala tim na lice mjesta da sastavi preliminarne planove.

Zahvaljujući prognozama da će tokom naredna tri ili četiri dana temperatura vazduha dodatno pasti, zvaničnik vatrogasne sluzbe Alberte Čed Morison je izjavio da će vatrogasci uskoro staviti žarišta požara pod kontrolu.

On je naveo da je veoma ohrabren prognozama i srećan što vatrogasci ostvaruju značajan napredak.

Rejčel Notli je rekla da je područje pod požarom širilo sporije nego što se strahovalo i da je sada njime zahvaćeno 161.000 hektara.