Podignute četri optužnice za zločine u Prijedoru

Ekshumacija masovne grobnice Tomašica kod Prijedora

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu za ratne zločine protiv Darka Mrđe, nastanjenog u Prijedoru, Zorana Babića zv. „Bakin“, koji se nalazi na izdržavanju dugotrajne kazne zatvora na osnovu pravosnažne presude, Radenka Marinovića, nastanjenog u Prijedoru, Milana Gavrilovića, takođe iz Prijedora, državljanina BiH, saopšeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su od kraja aprila do kraja septembra 1992. godine, na području Prijedora, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na tom području, kao dio tog napada, u svojstvu pripadnika Interventnog voda i policije CJB Prijedor,počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi sa teritorija pod kontrolom vojske i policije Republike Srpske, suprotno pravilima međunarodnog prava, čineći to ubistvima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Optuženi Darko Mrđa se tereti da je 20.07.1992. godine, tokom „čišćenja“ zaseoka Sredice u mjestu Bišćani, tokom čega su masovno ubijani civili bošnjačke nacionalnosti, ubio tri N.N. osobe.

Nadalje, istog dana u naselju Tukovi, optuženi Darko Mrđa, zajedno s nekoliko pripadnika interventnog voda, je došao do kuće u kojoj je živjela osoba bošnjačke nacionalnosti, pod prijetnjom prisutnim civilima, odveo ga u nepoznatom pravcu, nakon čega su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani dana 11.10.2013. godine na lokalitetu Tomašica, opština Prijedor.

Optuženi se terete da su, djelujući zajedno i pojedinačno, tokom transporta nezakonito zatvorenih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz logora Manjača i Omarska, ispred navedenih logora i tokom transporta, pratili navedeni transport te počinili ubistva, mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja zatvorenika, a pojedini osumnjičeni lično i direktno, upotrebom hladnog i vatrenog oružja, nanosili povrede i počinili ubistva žrtava.

Optuženi Mrđa, Marinović i Babić terete se da su mučili i zlostavljali civile na izrazito surove i ponižavajuće načine, tjerajući jednog zarobljenika da pod prijetnjom za život golim rukama ubije prethodno pretučenog i zlostavljanog civila, nakon čega su i njega ubili, a optuženi Babić se isticao u surovim mučenjima i ubistvima civila, upotrebom noža.

Prema navodima optužnice optuženi se terete za sudjelovanje u ubistvima pet zatvorenika koji su iz logora Omarska transportovani u logor Manjača. Takođe, navedeni optuženi i optuženi Milan Gavrilović se terete i za sudjelovanje u nečovječnim radnjama prema više zatvorenika koji su transportovani u autobusima.

Optuženi se terete zbog ubistva najmanje devet osoba, te mučenja, premlaćivanja nezakonito zatvorenih zatvorenika od kojih su posljedica zlostavljanja neka osoba i preminula.

Optuženi se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.