Zaev pozvao na široki građanski front protiv VMRO DPMNE

Zoran Zaev lider socijaldemokrata Makedonije

Lider najveće opozicione stranke u Makedoniji SDSM Zoran Zaev pozvao je danas na okupljanje širokog fronta protiv vladajuće VMRO DPMNE i za, kako je istakao, vraćanje demokratije i slobode u Makedoniju.

Zaev je na konferenciji za novinare u front protiv VMRO DPMNE Nikole Gruevskog pozvao koalicione partnere SDSM (Socijademokratki savez Makedonije), druge političke partije, nevladine organizacije, sindikate, udruženja građana, intelektualce, profesore, radnike i cijelu demokratsku javnost.

Na pitanje da li taj poziv na okupljanje u široki front protiv Gruevskog znači i izlazak na ulice i organizovanje protesta, Zaev je rekao da su sve opcije moguće.

Najveća opoziciona stranka je sinoć, nakon što je bilo jasno da će vanredni parlamentarni izbori biti održani 5. juna, najavila da će ih bojkotivati, jer smatra da nisu stvoreni uslovi da budu fer i kredibilni.

Zaev je izbore nazvao lažnim.

Bojkotu izbora 5. aprila zvanično se priključilo još nekoliko manjih makedonskih stranaka, jedna od dvije najveće albanske stranke DUI saopštila je da će učestvovati dok DPA još nema jasan i precizan stav o izborima.

Lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski je u četvrtak, na konferenciji za novinare, ocijenio da uslovi za izbore 5. juna postoje i istakao da će ti izbori biti održani.

On je pozvao Zaeva da se predomisli i da SDSM učestvuje na izborima, ali je istakao da će vanredni parlamentarni izbori biti održani i u slučaju da najveća opzociona stranka ne bude učestvovala.

Gruevski je napomennuo da na izborima može da se učestvuje ili ne učestvuje, ali, kako je istakao, izbori su važni za budućnost Makedonije, jer bi time trebalo da se okonča dvogodišnja politička kriza.

"Država je podeljana po svim osnovama i to mora da stane. Zbog toga izbori moraju da se održe i održaće se", rekao je lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski.

Skupština Makedonije raspuštena je u četvrtak na osnovu odluke iz januara i vanredni parlamentarni održaće se održani 5. juna.

Predsednik Sobranja Makedonije Trajko Veljanovski je danas odlučio da izbore raspiše 15. aprila, kako bi Državnoj izbornoj komisiji (DIK) dao mogućnost da završi posao oko pročišćavanja izbornog spiska.

Izbori u Makedoniji su već jednom odloženi, pod pritiskom međunarodne zajednice, od 24. aprila na 5. juni, jer nisu bili ispunjeni uslovi da budu fer i kredibilni.

Vanredni parlamentarni izbori su predviđeni Dogovorom iz Pržina, koji su u junu prošle godine potpisali lideri četiri najveće makedonske stranke VMRO DPME Nikola Gruevski, SDSM Zoran Zaev, Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači.

Tim sporazumom trebalo je da se razriješi kriza u Makedoniji koja je počela na proljeće 2014, kada je SDSM poslije parlamentarnih izbora ocjenio da su lažirani i odbio da uđe u parlament.