Pjongjang testirao novi sistem protivvazdušne odbrane

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je uspješno testiranje novog sistema protivvazdušne odbrane, javila je u subotu zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA, koju prate u Južnoj Koreji.

To je najnovija u seriji proba raketa koje je u posljednje vrijeme izveo Pjongjang, zbog čega jača napetost na podijeljenom korejskom poluostrvu.

Izvođenje najnovije probe objavljeno je u vrijeme kada se u Vašingtonu završavao dvodnevni samit o nuklearnoj bezbjednosti tokom koga se razgovaralo o vojnom nuklearnom kapacitetu Sjeverne Koreje.

Kim Džong Un nadgledao je protivvazdušni sitem na navođenje novog tipa i pod njegovim nadzorom ispaljene su protivvazdušne rakete i pogodile su precizno simulisane neprijateljske ciljeve, navela je agencija KCNA i dodala da su testovi uspješno izvedeni.

U Seulu južnokorejski ministar odbrane rekao je da je Sjeverna Koreja ispalila protivvazdušnu raketu u petak iz grada Sodoka na istoku zemlje.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un posljednjih mjesec dana nadzirao je više vojnih vežbi, uključujući testiranje balističkih raketa srednjeg dometa, raketnih sistema i artiljerijskih sistema dugog dometa, kao odgovor na zajedničke vojne vježbe koje svake godine vode Južna Koreja i SAD na korejskom poluostrvu.