Beograd Prajd osuđuje napade na Jelenu Milić

Ilustrativna fotografija

Parada ponosa Beograd najoštrije je osudila pretnje koje su upućene direktorki Centra za evroatlanske studije Jeleni Milić i članovima njene porodice i izrazila očekivanje da će policija i tužilaštvo da počinioce što pre identifikuju.

Već izvesno vreme Jelena Milić je izložena brutalnim napadima preko socijalnih mreža, navodi se u saopštenju Parade ponosa Beograd.

"Samo od polovine februara ove godine Milić je dobila niz pretnji upućenih preko društvenih mreža, napravljeni su lažni profili sa njenim imenom i fotografijama koji su zloupotrebljeni u političke svrhe, a formirane su grupe na Fejsbuku koje na direktan način pozivaju na nasilje prema njoj. Predstavnici desničarskih grupa dele fotografije nje i njene dece pozivajući na linč", napominje se u saopštenju.

Kako se dodaje, pretnje koje Jelena Milić dobija upućuju joj se zbog njenog angažamana na NATO integracijama, ali i zbog javnog ukaživanja na brojne nepravilnosti u domaćem sektoru bezbednosti i njenog zalaganja za ljudska prava.

"Podsećamo da su poslednjih godina Parada ponosa Beograd i njeni aktivisti i aktivistkinje izloženi sličnim napadima i pretnjama na društvenim mrežama, od kojih su se neke i realizovale, poput napada na stan člana organizacionog odbora Bobana Stojanovića i njegovog partnera. Iako smo do sada podneli nekoliko stotina krivičnih prijava, postupak pokrenut u malom broju slučajeva. Do danas je doneto tek nekoliko presuda, na osnovu kojih su počinioci ili oslobođeni ili osuđeni na uslovne kazne", poručuju iz Parade ponosa Beograd.