Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv rasizma i u Srbiji

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, 21. marta u ponedeljak će biti obeležen i u Srbiji

U centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici Žene u crnom organizovaće akciju "Hoćemo otvorene granice - nećemo tvrdjavu Evrope" dok će Balkanski fond za demokratiju i Ženski prostor izvešće performans "Hoću da imam izbor".

U obeležavanje tog dana uključile su se i nevladina organizacija Praksis i magazin Liceulice koji su najavile da će organizovati niz akcija kako bi skrenule pažnju javnosti da su mnogi gradjani Srbije izloženi rasizmu i raznim oblicima diskriminacije.

Praksis i Liceulice su nedavno navele da su, uprkos brojnoj legislativi o zabrani dikriminacije, pripadnici manjinskih grupa a pre svega Romi, izloženi rasnoj diskriminaciji koja neminovno vodi u socijalnu isključenost. Medjunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije širom sveta se obeležava 21. marta, a njemu prethodi Evropska nedelje borbe protiv rasizma od 12. do 21. marta, koja je ove godine održana pod sloganom "Snaga je u različitosti".

Inače, taj dan se obeležava u znak sećanja na 21. mart 1960. kada je u Južnoafričkoj Republici ubijeno 69 ljudi koji su mirno demonstrirali protiv aparthejda.

Mnogim demonstrantima, koji su učestvovali u mirnim protestima u sirotinjskom naselju Šarpvil 50 kilometara južno od Johanesburga 21. marta 1960. godine, policija je pucala u leđa dok su bežali.

Ubijeno je 69, a ranjeno najmanje 180 učesnika demonstracija, organizovanih zbog tada novog zakona, prema kojem su samo Afroamerikanci bili dužni da u svakom trenutku imaju pri sebi lična dokumenta. Nijedan policajac nije osuđen za ta ubistva.

Generalna skupština UN je 21. mart za Međunarodni dan borbe protiv rasizma proglasila 1966. godine.