Nikolić i Putin: Srbija treba da bude vojno neutralna

Vladimir Putin i Tomislav Nikolic

Predsjednik Rusije Vladimir Putin primio je danas u Moskvi Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije.

Nikolić je Putinu zahvalio za sve što je prošle i svih prošlih godina učinio za Srbiju.

"Ne možete da zamislite koliko se Srbija oseća zahvalnom zbog dva vaša postupka koji se tiču budućnosti Srbije ali i Republike Srpske", kazao je Nikolić navodeći da je Rusija blokirala rezoluciju o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN i spriječila ulazak Kosova u UNESCO.

Putin je ocijenio da dvije zemlje imaju povijesno dobre odnose, ali da se nada da će se okrenuti sadašnjosti i budućnosti.

Poslije razgovora u Kremlju, Nikolić je novinarima prenio da Srbija može računati na ekonomsku i političku podršku Rusije.

"Mislim da smo se u potpunosti složili da Srbija treba da zadrži vojnu neutralnost" rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije potvrdio je da je sa ruskim predsjednikom razgovarao i o sporazumu Srbije sa NATO i diplomatskom statusu za osoblje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

"Razgovarali smo o tome. Situacija uopšte nije alarmantna niti je pozicija Srbije ili Rusije ugrožena. On razume šta je dogovoreno", rekao je Nikolić.

On je dodao da je sporazum o statusu osoblja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu "pripremljen" i da će "verovatno njegova realizacija čekati novu vladu" Srbije.