Vijeće ministra: Ne tražimo vraćanje "bijelog hljeba"

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH nije, niti bi ikada tražio vraćanje "bijelog hljeba", odnosno naknade za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH po isteku mandata, saopšteno je danas iz ove institucije.

U saopštenju se ističe da predsjedavajući Vijeće ministara BiH Denis Zvizdić u potpunosti podržava odluku Doma naroda BiH o ukidanju "bijelog hljeba", koja će kroz dalju zakonsku proceduru biti ugrađena i postati dio konačnog teksta Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koje je predložilo Vijeće ministara.

Iz ove institucije saopšteno je da su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH uputili u parlamentarnu proceduru dva i po mjeseca prije nego što je u parlamentu BiH usvojen zakon kojim se ukida pravo na takozvani bijeli hljeb.

Prijedlog zakona, kojim se osim umanjenja niza naknada predviđa i vremensko smanjenje naknade za "bijeli hljeb" sa 12 na šest mjeseci Vijeće ministara je utvrdio na 32. sjednici 19. novembra 2015. godine na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, saopšteno je.

"U međuvremenu je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici održanoj 2. marta 2016. godine usvojio ukidanje naknade za `bijeli hljeb`", podsjećaju iz Vijeća ministara.

Dom naroda usvojio je ove sedmice zakon kojim se ukida pravo izabranih i imenovanih zvaničnika da 12 mjeseci po isteku mandata primaju platu.