Vučić: Srbiju niko ne može da ponižava pa ni haški suci

Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikome neće dozvoliti da je ponižava, pa ni sucima Haškog tribunala, kao i da svi u Tribunalu treba da nauče da poštuju Srbiju.

On je rekao da je prvo i najvažnije da Srbija dobije odgovor od predsjednika Haškog suda zašto Zdravko Tolimir, osudjen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, nije pušten na privremenu slobodu iako je vlada Srbije prije više od četiri mjeseca uputila dopis i zahtejvala njegovo puštanje na privremenu slobodu zato što je bio teško bolestan.

Haški tribunal u srijedu je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i u Hag izruče troje članova SRS-a, Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića, optužene zbog utjecanja na svjedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Sud je odbio saslušati koordinatora pravnog tima Srbije u Hagu Sašu Obradovića te ocijenio da Srbija "ništa nije uradila da ih uhapsi".

Vučić je kazao da te osobe nisu optužene za ratne zločine i da se tu radi o djelima za koje je propisana kazna od šest mjeseci do tri godine.