U četvrtak odluka Suda BiH o pritvoru Radončiću

Fahrudin Radončić

Sudu Bosne i Hercegovine će u četvrtak odlučiti da li će Fahrudinu Radončiću biti određen jednomjesečni pritvor, kako je tražilo Tužilaštvo.

Na ročištu u Sudu BiH koje je danas trajalo šest sati saslušani su navodi Tužilaštva i odbrana osumnjičenih Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman.

Tužilaštvo je zatražilo pritvor "zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto".

Odbrana je negirala sve navode Tužilaštva i zatražila od suda da se Radončiću, umjesto pritvora, odrede mjere zabrane kretanja i sretanja sa određenim osobama.

Odbrana je danas prigovorila Tužilaštvu da su neosnovano proširili istragu jer o proširenju istrage nisu obavijestili ni Fahrudina Radončića niti njegovu odbranu kako bi se mogli pripremiti.

U petak su predstavnici koalicionih partnera, Stranke demokratske akcije i Radončićevog Saveza za bolju budućnost kazali kako je koalicija ove dvije stranke ugrožena nakon hapšenja Fahrudina Radončića.

"Nikako mi nije bilo u interesu hapšenje Fahrudina Radončića. Odgovorni smo za svoj posao, kao i za stabilnost u cijeloj BiH", izjavio je lider SDA Bakir Izetbegović.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su u ponedjeljak Fahrudina Radončića pod optužbom da je ometao rad pravosuđa, a u okviru predmeta Lutka, u okviru koje je ranije uhapšen i Naser Keljmendi.

Analitičari ocjenjuju da bi hapšenje Radončića moglo dovesti do krize vlasti u BiH.