Lukšić: NATO odavno između CG i Rusije

Pozivnica iz NATO-a ne bi bila upućena da Crna Gora prije toga nije otvorila pregovore sa Evropskom unijom (EU), ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, i poručio da standarde bezbjednosti nikada ne treba smatrati dostignutim.

On je, u intervjuu agenciji Mina, rekao da je zadovoljan rezultatima vanjske politike u 2015. jer je u njoj, kako je kazao, Crna Gora opredmetila napore koje je ulagala tokom niza godina.

Lukšić je rekao da su rezultati koje je Crna Gora postigla 2015. godine zaokruženi dobijanjem pozivnice za NATO i izraz napora koji su se prožimali u procesu pristupanju Alijansi i da su blisko povezani sa evropskim integracijama, regionalnom saradnjom.

"Pozivnica za NATO je obilježila 2015. godinu, ali nje ne bi bilo da nijesu sprovedene reforme u vladavini prava, odbrambenom sistemu, bezbjednosti. Pozivnice ne bi bilo da prije tri godine nijesu otvoreni pregovori sa Evropskom unijom (EU)", ocijenio je Lukšić.

Na pitanje da li očekuje zaoštravanje odnosa Rusijom kako bude odmicao proces pristupanja Crne Gore NATO-u, Lukšić je odgovorio da treba razumjeti ukupni konktekst i da za tim nema nikakvog razloga.

"Djeluje zbunjujuće kada na temu Crne Gore jedan broj ruskih zvaničnika izrazi protivljenje širenju NATO na istok. Crna Gora nije na istoku nego na jugu odnosno jugoistoku. Između Crne Gore i Rusije već ima više NATO država pa je to samo po sebi kontradkitrono", rekao je Lukšić.

On smatra da u ukupnom konketsku treba posmatrati nekoliko otvorenih pitanja i da će kako vrijeme bude prolazilo i kriza u Ukrajini se bude smirivala da će se i druge teme relaksirati.