Podignuta optužnica za zločine nad Srbima u Goraždu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ibre Merkeza, Predraga Bogunića i Ešefa Hurića za zločine nad srpskim civilima u Goraždu tokom 1992. i 1993. godine.

Prema optužnici, Merkez je od maja do avgusta 1992. godine bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde, Bogunić načelnik SJB Goražde od avgusta 1992. do februara 1993. godine, a Hurić komandir Policijske stanice (PS) Goražde.

Merkez, Bogunić i Hurić optuženi su da su za vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH i Vojske Republike Srpske na području opštine Goražde, od jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Oni su optuženi da su planirali, naredili, počinili i pomagali u planiranju, pripremanju i počinjenju, te na drugi način učestvovali u ubistvu, protivzakonitom zatvaranju, oduzimanju prava na pravično suđenje i nečovječnom postupanju prema više od 100 civila srpske nacionalnosti različitog pola, starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema navodima optužnice, oni su od polovine jula do kraja oktobra 1992. godine, posredstvom njima podređenih pripadnika policije u Goraždu, zatvorili i držali u četiri stana zgrade, u neposrednoj blizini SJB više od 70 civila srpske nacionalnosti sa desne obale rijeke Drine, te da su od polovine jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine zatvorili i držali 35 civila u prostorijama za zadržavanje SJB Goražde.

Optuženima se stavlja na teret da su, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, počinili krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.