Sirija: Ubijen ključni čovek Hezbolaha

Vodeći libanski militant Hezbolaha Samir Kantar ubijen je u vazdušnim napadima u blizini Damaska u Siriji, saopštio je Hezbolah.

Ova libanska šitska militantna grupa optužila je Izrael za vazdušne napade. Zvanični Izrael nije komentarisao optužbe Hezbolaha.

“Ne mogu niti da potvrdim niti da negiram bilo šta u vezi s tim slučajem. Ali, dobro je da ljudi poput Samira Kantara nisu deo ovog sveta”, rekao je za Radio Izrael Joav Galant, izraelski ministar građevinarstva.

Kantara je izraelska vlast oslobodila 2008, u skolopu razmene zatvorenika i on se od tada smatra ključnom figurom u Hezbolahu.

On je u zatvoru bio od 1979. i označen je kao jedan od najokorelijih ubica. Osuđen je za zločin u Nahariji, gradu na severu Izraela, kada su ubijeni otac i njegova četvorogodišnja devojčica, te dva policajca. U vreme napada Samir Kantar imao je 16 godina.

Stejt department označio ga je u septembru kao teroristu, uz naznaku da je postao jedan od Hezbolahovih “najistaknutijih i najpopularnijih zastupnika”.