Tači razočaran zbog kašnjenja vizne liberalizacije sa EU

Prvi zamenik premijera Kosova, Hašim Tači, izrazio je “duboko razočarenje zbog besmislenog kašnjenja EU" da Kosovu liberalizuje vize. On je dodao da tako nešto pospešuje ekstremizam u zemlji i frustraciju među narodom, javlja dopisnik RSE.

Evropski savet u utorak je objavio zaključke paketa o proširenju, u kojem se ne predviđa ukidanje viznog režima Kosovu ni 2016.

“Ovo kašnjenje EU za liberalizaciju viza Kosovu smatram teškom provokacijom i rezultat je nesposobnosti i nedostatka političke volje rukovodstva u Briselu. Za mene je ludo da EU Kosovare drži izolovane. Ove apsurdno i namerno kašnjenje, ne samo da podstiče ekstremizam u zemlji, već povećava i frustraciju među građanima Kosova”, naposao je Tači na Facebooku.

On je dodao da ovakav pristup EU stavlja u rizik sve važne procese kroz koje zemlja prolazi, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, sprovođenje sporazuma i postizanje novih sporazuma.

“Zato smatram da EU treba da prekine ovakvo diskriminatorno tretiranje Kosova i da pruži svoju pomoć miru i stabilnosti na Balkanu”, dodao je Tači.

On je zaključio da će, i pored ovog, „naše strpljenje biti jače od nesposobnosti Brisela”.

“Ali, Kosovo ne sme da se diskriminiše dalje samo zato što nije Kolumbija ili Ukrajina. Good luck, EU”, napisao je Tači na kraju.