U Beogradu danas počinje Ministarska konferencija OSCE-a

U Beogradu će danas i sutra zasijedati Ministarsko vijeće Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), a očekuje se da će učesnici skupa usvojiti odluku o izbjegličkoj krizi, koja je počela da pogađa veliki broj država, kao i OSCE u cjelini.

Predsjedavajući OSCE-a Ivica Dačić je rekao da će migracije vjerovatno biti u fokusu ministarske debate na Samitu u Beogradu tokom sljedeća dva dana, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

“Mnoge države učesnice OSCE-a, kao i Partneri za saradnju, nastoje da se izbore sa rastućim brojem izbjeglica i migranata, koji sebe i svoje porodice izlažu visokim rizicima kako bi pobjegli od sukoba i siromaštva i naselili se u Evropi”, rekao je Dačić.

On je naveo da su zemlje članice OSCE-a, koje se nalaze na zapadnom Balkanu suočene sa ozbiljnim sigurnosnim implikacijama, kao i sa aktivnostima organiziranih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi i trgovinom ljudima, budući da se ovaj region koristi kao jedna od glavnih ruta kretanja izbjeglica.

Ministarsko vijeće Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), biće organizirano uz iznimne mjere sigurnosti, jer treba osigurati više od 40 ministara vanjskih poslova, delegacije 57 država članica, te organizacije i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera.