Varšavom prošao Marš solidarnosti sa izbeglicama

Skoro 1.000 Varšavljana učestvovalo je danas u Maršu solidarnosti sa izbeglicama i protiv nacionalizma i ksenofobije u centru poljske prestonice kako bi pokazali da ta zemlja ima i drugo lice - solidarno, bez straha od izbeglica.

Na čelu povorke koja se kretala od Umšlagplaca, sa koga su nacisti u Drugom svetskom ratu ;odvozili varšavske Jevreje u Aušvic i druge logore smrti, i pored Spomenika herojima geta, učesnici su proneli veliki transprarent sa ovogodišnjom parolom pohoda "Solidarnost umesto nacionalizma - zajedno iznad granica".

Transparent je direktna poruka tradicionalnom pohodu radikalnih nacionalista koji će proći poljskom prestonicom na Dan nezavisnosti 11. novembra, a za koji je nacionalistička radikalna omladina odabrala ove godine parolu "Poljska za Poljake. Poljaci za Poljsku", protiv izbeglica koje od rata beže u Evropu.

"Za nas i organizacije koje su se priključile važno je da smo zajedno, da verujemo da Poljska može da bude samouverena, da ima svoje vrednosti a ne boji se izbeglica. Važno je da uspemo da pokažemo da nećemo prepustiti javni prostor govoru frustracije i mržnje", kazao je agenciji PAP jedan od organizatora Marša solidarnosti, Vitek Hebanovski iz Multikulturnog centra Varšava.

U pozivnici na današnji pohod Varšavom protiv ksenofobije, organizatori su naveli da antifašizam nije nikakav ekstremizam, već da je antifašista svako ko ne pristaje na ;nacionalističku politiku zasnovanu na gaženju osnovnih ljudskih prava i na tome da ;deli ljude na više i niže.