Brisel apeluje na crnogorske partije da se vrate u Skupštinu

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost, Maja Kocijančić apelovala je na crnogorske partije da se ponovo uključe u kontruktivan dijalog unutar Skupštine Crne Gore.

Ona je, komentarišući proteste u Podgorici, za podgoričke Dnevne novine, rekla da očekuje od nadležnih organa da efikasno istraže sve incidente u skladu sa principima vladavine prava, apelujući istovremno na sve političke partije da se ponovo uključe u konstruktivan dijalog unutar Skupštine, koja predstavlja ključni forum za političku debatu.

Govoreći o NATO integracijama, ona ističe da EU daje punu podršku naporima Crne Gore u cilju postizanja punopravnog članstva u NATO, uz konstataciju da će članstvo u Alijansi doprinijeti daljem jačanju stabilnosti u regionu.

"Vrlo je vjerovatno ili je već potvrđeno da će biti poziva od strane NATO da bi Crna Gora postala članica ove međunarodne organizacije, što će predstavljati budući uspjeh Crne Gore i njen važan doprinos regionalnoj stabilnosti", zaključila je Kocijančić.

Izvještaj o napretku Crne Gore za ovu godinu, koji će biti predstavljen 5. novembra, temelji se na prepoznavanju napretka države na njenom evropskom putu, rekla je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić