Peking: Moguć sukob kineskih i američkih brodova

Admiral kineske mornarice Vu Šeng Li upozorio je svoje američke kolege da bi eventualni susret njihovih snaga mogao prerasti u sukob, javili su državni mediji, dva dana nakon što je američki razarač plovio blizu kineskih veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru.

Admiral Li razgovarao je sat vremena sa američkim admiralom Džonom Ričardsonom, prenela je danas novinska agencija "Sinhua".

Razgovor je usledio nakon što je u utorak, 27. oktobra, američki ratni brod uplovio u prostor od 22 kilometra od veštačkih ostrva u spornom arhipelagu Spratli.

Kineske vlasti nisu intervenisale i samo su upozorile američki brod da bi takav potez mogao biti tretiran kao "provokacija".

Peking je kasnije pozvao američkog ambasadora i osudio pretnju kineskoj suverenosti.

"Ako SAD nastave da provode ovakve opasne, provokativne akcije, to bi moglo da dovede do `ozbiljnih situacija` između naših snaga, i na moru i u vazduhu, gde bi čak i manji indicenti mogli prerasti u sukob", rekao je admiral Li.

Peking tvrdi da polaže suvereno pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more, koje je strateški značajan plovni put kroz koji se transportuje trećina svetske nafte.