Brisel poziva na dijalog unutar crnogorskog parlamenta

Portparolka visoke predstavnice za vanjsku politiku i bezbjednost Federice Mogherini, Maja Kocijančič, saopštila je da pažljivo prate događanja u Podgorici posljednjih nekoliko dana.

"Očekujemo od svih da pokažu uzdržanost i poštuju zakone.Posebno pozivamo sve političke aktere da započnu konstruktivan dijalog u okviru demokratskih institucija i procesa.U svijetlu navedenog pozdravljamo aktuelnu incijativu za obnavljanje političkog dijaloga u parlamentu" stoji u saopštenju iz EK.

Dok demonstranti treba da poštuju zakon i uzdržavaju se od nasilja, pretjerana upotreba sile od strane vlasti takođe je neprihvatljiva.Istovremeno je sloboda izražavanja fundamentalno pravo, navodi Kocijančičeva, dodajući da novinari treba da se ponašaju profesionalno i da im bude omogućena sloboda da obavljaju svoje dužnosti.

Kako se navodi u saopštenju iz Brisela, Delegacija EU u Crnoj Gori je zabrinuta zbog hapšenja dvoje novinara i napada na prostorije televizije PINK M, što je uzrokovalo povredu jednog novinara.

"Vlasti treba temeljno da istraže ove incidente u skladu sa zakonom" stoji na kraju saopštenja Maje Kocijančič.