Burni protesti u Tuzli: Dva radnika privedena

Protesti radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) u Tuzli ovog ponedjeljka počeli su kratkom blokadom sabraćaja, privođenjem radnika, a poslijepodne su se demonstrantima koji se bore za svoja prava pridružili poljoprivrednici sa traktorima.

U blizini tržnog centra Robot, 200 metara od zgrade Vlade TK, radnici su na ulici počeli protest. Osigurava ga veliki broj policajaca, a dva radnika TTU-a jutros u privedena.

"Mi nećemo otići odavde dok nam ne vrate naša dva radnika", poručio je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata radnika TTU-a.

Njihovi zahtjevi su uvezivanje radnog staža, materijalno zbrinjavanje radnika i vanredna sjednica Skupštine TK na kojoj će se razmatrati rješavanje njihovih problema.

Dolazak poljoprivrednika iz TK sa mehanizacijom je, kako su istakli, upozorenje Vladi da se okrene rješavanju problema s kojim se suočavaju.

Poljoprivrednici okupljeni u Udruženju poljoprivrednika TK UP BiH, udruženje Agroinkubator i Krušik, koji su stigli sa više od 40 traktora, očekuju da će ih premijer Bego Gutić primiti na razgovor, a ističu da, ukoliko to ne učini, bit će prinuđeni na blokiranje saobraćaja.

Sadik Imamović, predstavnik poljoprivrednika TK, kazao je da su prošlogodišnje elementarne nepogode poljoprivrednike dovele u nezavidan položaj.

Naveo je da je Opština Kalesija poljoprivrednike oslobodila zakupa zemljišta, međutim Vlada TK nije iskazala dobru volju da izradi zakonske okvire koji bi im omogućili besplatan zakup zemljišta.