Egipat: Otvorena biračka mesta

Građani Egipta glasaju na parlamentarnim izborima, na kojima se očekuje da će biti izabrana većina koja će čvrsto podržati predsednika Abdela Fataha al-Sisija.

Dugo odlagani izbori za parlament sa 596 poslanika će biti održani u dve faze, između 17. oktobra, kad su počeli da glasaju Egipćani u inostranstvu, i 2. decembra, prenela je agencija AFP.

Glasačka mesta otvorena su od jutros u devet do 21 sat, a u prvoj fazi, koja se održava danas i sutra, pravo glasa ima više od 27 miliona građana u 14 od ukupno 27 egipatskih provincija.

Analitičari ističu da većina od oko 5.000 kandidata za mesta u parlamentu čvrsto podržava Sisija i očekuje se da će oni osvojiti značajnu većinu u novom parlamentu

Mnogi Egipćani, umorni od političke krize koja traje otkad je 2011. godine svrgnut sa vlasti Hosni Mubarak, podržavaju Sisija, koji je obećao da će oživeti posrnulu privredu i vratiti stabilnost u zemlji, nakon žestoke akcije protiv pristalica svrgnutog islamističkog predsednika Mohameda Morsija.

Izbori se, međutim, održavaju u odsustvu bilo kakve prave opozicije i kod građana nisu izazvali entuzijazam kao prvi izbori posle svrgavanja Mubaraka, održani 2011. godine.

Pokret Muslimanska braća, koji je dominirao poslednjim sazivom parlamenta, raspuštenim u junu 2012, u međuvremenu je zabranjen, dok levičarski i sekularni pokreti koji su predvodili ustanak iz 2011. bojkotuju izbore ili su slabo predstavljeni.

Bivši general Sisi svrgnuo je u julu 2013. godine, nakon masovnih protesta, prvog slobodno izabranog egipatskog predsednika Morsija, koji je na vlasti bio samo godinu dana. Sisi je prošle godine pobedio na predsedničkim izborima.