Cerar sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za subotu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi s izbjegličkom krizom, nakon odluke Mađarske da od ponoći za izbjeglice zatvori granicu s Hrvatskom, objavio je popodne Slovenski radio.

Premijer Cerar još nije komentirao odluku mađarske vlade, ali je ranije u petak nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Bruxellesu povodom europskog summita iskazao bojazan da jednostrane mjere pojedinih država o zatvaranju granica mogu dovesti do domino efekta kod drugih država na izbjegličkoj ruti.

Iako je izrazio neodobravanje za Orbanovu politiku prema izbjeglicama, Cerar je kazao da će Slovenija, ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom, što može izbjeglički val skrenuti prema Sloveniji, morati reagirati kao i prošlog mjeseca, kad je kroz nju prema Austriji i Njemačkoj iz Hrvatske u tranzitu prošlo skoro 4.000 ljudi.

To znači da će se uspostaviti "maksimalna kontrola granice" s obzirom na činjenicu da je Slovenija u schengenskom prostoru i tu granicu mora nadzirati, kazao je Cerar.