Vlada Etiopije traži međunarodnu pomoć

Vlada Etiopije zatražila je danas međunarodnu pomoć da bi nahranila 8,2 miliona ljudi kojima je kiša uništila usjeve, saopštio je sekretar etiposkog Komiteta za pripravnost i prevenciju katastrofa Mitiku Kasa.

Klimatske nepogode su česta pojava u Etiopiji i za posljedicu imaju slabe žetve, nakon čega dolazi do nestašice hrane.

Vlada je izdvojila 192 miliona dolara za hranu i drugu pomoć i apeluje na međunarodnu zajednicu da joj do kraja godine obezbijedi dodatnih 596 miliona dolara pomoći, navodi se u saopštenju Komiteta za pripravnost i prevenciju katastrofa.

Potrebno je obezbijediti specijalne hranljive namirnice za više od 300.000 djece, dok više od 48.000 djece mlađe od pet godina pati od teške neuhranjenosti, navodi se u procjeni vlade Etiopije sprovedene u septembru.

"Situacija je nevjerovatno ozbiljna", ocijenio je DŽon Ejlief, etiopski zvaničnik iz Svjetskog programa za hranu UN i dodao da međunarodna zajednica treba da pomogne Etiopiji.

Sukob u Južnom Sudanu dodatno je pogoršao situaciju oko hrane, potvrdio je direktor misije USAID-a za Etiopiju Denis Veler.

Od izbijanja nasilja u Južnom Sudanu sredinom decembra 2013. godine, stotine hiljada izbjeglica iz Južnog Sudana prebjeglo je u Etiopiju, gdje sada žive zajedno sa lokalnim stanovništvom.

"Svjedoci smo porasta neuhranjenosti u nekim domaćinstvima u Etiopiji. Pokušavamo da pronađemo načine da tim porodicama obezbijedimo dodatnu hranu", dodao je Veler.