Ambasador SAD u NATO: Podržaćemo pozivnicu za Crnu Goru u decembru

Američki ambasador u NATO Douglas Lute na brifingu Alijanse u Briselu najvio je da će SAD u decembru glasati da Crna Gora dobije pozivnicu za NATO

„Američka pozicija po tom pitanju je jasna.Mi podržavamo da na sastanku ministara vanjskih poslova NATO u decembru, Crna Gora dobije pozivnicu za NATO, i da Crna gora postane 29 članica Alijanse“, rekao je Lute.

Kako je pbjasnio taj stav zasnivaju na dva faktora.Pod jedan povećanje podrške javnog mnjenja, a drugi uslov je nastavak napretka u reformama na kojima Crna Gora radi a koje se tiču vladavine prava.

Tako da, kako je rekao Lute ako su ta dva uslova budu postignuta onda će američki glas u decembru biti pozitivan.

"Ja ne mogu predvidjeti konsenzus svih, ja vam mogu reći kakav će biti naš glas, a on će biti pozitivan ako Crna Gora ispuni ta dva uslova, što mi očekujemo da hoće.Ali postoji veliki i sve širi konsenzus iako ne još uvjek kompletan da Crna Gora dobije pozivnicu" naveo je američki ambasador u NATO-u.

Kada je riječ o javnoj podršci postoji jasna indikacija da građani Crne Gore žele to članstvo, da to nije samo stav vođstva Crne Gore, već da Crna Gora kao nacija želi da bude članica NATO– a.

"To je ono što tražimo, istraživanja javnog mnjenja su pomiješana, pa tražimo jasnije indikacije da vaša nacija želi da napravi taj potez" poručio je Lute.

Američki ambasador je rekao da NATO ne traži svoj članice već da države same žele članstvo u Alijansi.

„Crnoj Gori mora biti važnije da bude članica NATO-a nego što je to NATO-u, tako da čekamo jasan signal od crnogorskog naroda", saopštio je Lute u Briselu.