Ljekari bez granica traže međunarodnu istragu napada na Kunduz

Organizacija "Ljekari bez granica" traži da posebno nezavisno tijelo formirano pod patronatom Ženevske konvencije, obavi istragu američkog bombardovanja njihove bolnice u avganistanskom gradu Kunduzu prošle subote, 3.oktobra.

Ova međunarodna organizacija je saopštila da ne vjeruje unutrašnjoj vojnoj istrazi koja je saopštila da je u bombardovanju ubijeno najmanje 22 ljudi.

Međunarodna humanitarna komisija za prikupljanje činjenica ustanovljena je 1991. pema Ženevskoj konvenciji.

SAD su saopštile da je bombardovanje u subotu bila "greška".Sve se dogodilo u okviru akcije borbe protiv talibana koji su prethodno preuzeli Kunduz.

U utorak, 6.oktobra, je američki general John Campell, komandant međunarodnih snaga u Avganistanu, saopštio je su napad na bolnicu tražile avganistanske snage koje su bile u komunikaciji sa specijalnim američkim snagama na terenu.

"Nikada namjerno ne bismo gađali zaštićenu medicinsku ustanovu" izjavio je general Campebll pred vojnim Senatom u Vašingtonu.

U međuvremenu je nekoliko istraga o ovom tragičnom događaju već naređeno, od strane američkog Ministarstva pravde, Pentagona, NATO-a i jednog američko-avganistanskog tima.

Ali je šefica Ljekara bez granica, Joanne Liu novinarima u Ženevi rekla "ne možemo se pouzdati u unutrašnje vojne istrage koje porovode, SAD, NATO i avganistanske snage".

Ona je pojasnila da je Međunarodna humanitarna komisija za utvrđivanje činjenica "jedino stalno tijelo ustanovljno isključivo za istrage kršenja međunarodnog humanitarnog prava".

Ljekari bez granica su saopštili da je bolnica dobro poznata i da njeno bomabrdovanje nije bila greška.Ova organizacija, koja je 1999. bila dobitnik Nobelove nagrade za mir, saopštila je da u ovom slučaju polaze od pretpostavke da je napad bio ratni zločin.