Orban odbacuje “moralni imperijalizam” Angele Merkel

Foto: Rojters

Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je danas u jednom gradiću na jugu Nemačke "moralni imperijalizam" nemačke kancelarke Angele Merkel koji ona, po njegovoj oceni, "želi da nametne Evropi" u rešavanju izbegličke krize.

"Najvažnije je da ne postoji moralni imperijalizam (po pitanju talasa izbeglica)", rekao je Orban novinarima u gradu Bad Štafelštajn i dodao da Mađarska ima pravo da drugačije reaguje od Nemačke.

Orban je rekao da Nemačka može sebi da definiše moralne norme, ali ako se donese odluka da Evropa primi sve izbeglice ili da ne prihvati nijednu, to će Mađarska smatrati "nemačkom odlukom", a ne zajedničkom odlukom Evrope.

Mađarski premijer je rekao da će na samitu Evropske unije danas u Briselu uputiti predlog sa šest tačaka za rešavanje izbegličke krize.

Agencija Frans Pres javila je da se njegov predlog oslanja na ranije sugestije kao što su veća pomoć Grčkoj, stvaranje fonda za pomoć zemljama u susedstvu Siriji, kao i sastavljanja spiskova izbeglica koje traže azil zbog konflikta u matičnim zemljama i ili iz ekonomskih razloga.

Orban je ranije danas rekao da ceo svet treba da preuzme teret smeštaja izbeglica i migranata, a ne samo članice Evropske unije.