Šarović: Žalba Hrvatske biće odbačena

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazio je danas u Sarajevu uverenje da će žalba Hrvatske na izvoz mleka iz BiH u EU biti odbačena jer je sva argumentacija u ovom slučaju na strani BiH.

Šarović je na konferencija za novinare ocenio da je delegacija BiH, na čelu sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomirom Kalabom, juče u Briselu ispunila svoj osnovni zadatak jer je uspela da skrati vreme za koje nadležni evropski komitet treba da razmatra hrvatski prigovor.

"Uspeli smo da taj datum sa 16. septembra pomerimo na 9. ili 10. septembar, tako da očekujem da će sada biti smanjene i tenzije i spekulacije u BiH o novonastaloj situaciji u vezi sa izvozom mleka u EU", naveo je Šarović.

On je pojasnio da se u zvaničnom prigovoru Hrvatske navodi da zvanični Zagreb smatra da četiri mlekare iz BiH - "Milkos", "Mlijekoprodukt", "Megle" i "Mljekara Livno" ne ispunjavaju uslove za izvoz mleka i da bi nadležna komisija iz Dablina trebalo da izvrši još jednu inspekciju tih mlekara.

Prema njegovim rečima, ovdje je zapravo reč o posve drugoj stvari, a to je nezadovoljstvo Hrvatske Primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU /SSP/.

On je poručio da će institucije BiH prvenstveno raditi na otklanjanju zastoja u izvozu mleka u EU, pa tek onda pregovarati o primeni SSP-a, i to ne sa Hrvatskom nego sa EU, na bazi vlastite pregovaračke pozicije i uz punu zaštitu ekonomskih interesa BiH.

"Mislim da je tu reč i o bojazni Hrvatske od konkurentnosti mleka iz BiH na njenom tržištu", ocenio je Šarović.

Šarović je dodao da je pre izvjesnog vremena slična situacija bila i sa zastojem izvoza krompira iz BiH u EU, kada je, takođe, jedna država uložila prigovor, ali su sve ostale članice EU odbile taj zahtev.

"Isto će se, verujem, desiti i sada sa hrvatskim prigovorom. Zato, kupujmo domaće mleko jer je to prava alternativa za eventualne blokade ili bojkot hrvatske robe, što je često pominjano u našoj javnosti", rekao je Šarović.