Misija MMF-a pozitivno ocijenila drugu reviziju aranžmana sa Srbijom

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je pozitivno ocijenila rezultate druge revizije stend baj aranžmana sa Srbijom i najavila da će se o mogućnosti povećanja plata u javnom sektoru i penzija razgovarati u novembru, tokom sljedeće posjete misije.

Šef misije MMF-a Džejms Ruf rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije u Beogradu da će dogovor postignut s vlastima u Srbiji tokom dvonedeljne posete misije morati da odobri Izvršni odbor MMF-a sredinom oktobra.

Ruf je istakao da je misija MMF-a revidirala procenu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2015. godini sa minus 0,5 na plus 0,5.

On je pohvalio to što je postignuta finansijska i fiskalna stabilnost u zemlji, tako da će se tokom sljedeće posjete MMF-a u novembru razgovarati o tome u kojoj mjeri trajno povećanje budžetskih prihoda može da bude iskorišteno za povećanje potrošnje u 2016. godini.

Ministar finansija Dušan Vujović je istakao na konferenciji za novinare da tek predstoje najteži zadaci u strukturnim reformama, prije svega u reformi javnih preduzeća i državne administracije.

Misija MMF-a počela je 21. avgusta u Beogradu razgovore sa zvaničnicima Srbije povodom druge revizije tekućeg aranžmana.

MMF je Srbiji krajem februara ove godine odobrio trogodišnji stend baj aranžman iz predostrožnosti od 1,2 milijarde eura.