Flavija Pansijeri podnijela ostavku

Zamjenik visokog komesara UN za ljudska prava Flavija Pansijeri, koja je priznala da nekoliko mjeseci nije obraćala pažnju na optužbe o seksualnom zlostavljanju djece koje su vršili pripadnici francuskih oružanih snaga u Centralnoafričkoj Republici, podnijela je ostavku.

Iz UN-a je saopšteno da je Pansijerijeva podnijela ostavku iz zdravstvenih razloga.

Optužbe da su francuski vojnici od nekoliko djece, od kojih su neka imala i devet godina, tražili oralni seks i sodomiju u zamjenu za hranu u javnosti pojavile su se krajem aprila, skoro godinu dana nakon što je osoblje UN saznalo o patnjama maloljetnika.

Komentari Pansijerijeve i drugi objavljeni dokumenti doveli su do toga da generalni sekretar UN Ban Ki Mun naredio pokretanje istrage o tome kako je svjetska organizacija rješavala sporni slučaj.

U povjerljivom saopštenju o internoj istrazi, koji je u posjedu agencije Asošijejted pres, Pansijerijeva je istakla da su joj pažnju od ovog slučaja odvukla druga pitanja, uključujući smanjenje budžeta.

"Žao mi je što nisam uspjela da u potpunosti ispratim situaciju u Centralnoafričkoj Republici", navodi Pansijerijeva u saopštenju od 26. marta.

Pansujerijeva je navela da su ona i visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein pretpostavili da francuske vlasti rješavaju pitanje optužbi, iako je Pariz vršio pritisak na UN za dodatne informacije.