Papa počinje latinoameričku turneju

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja počinje svoju osmodnevnu turneju po zemljama Južne Amerike, drugu od kada je stupio na dužnost 2013. godine. Očekuje se da će u najskorije vreme stići u Ekvador, gde će boraviti do 8. jula, a namerava prvi put da poseti i Boliviju (od 8. do 10. jula) i Paragvaj (od 10. do 12. jula).

Papa Franja namerava da tokom susreta sa liderima južnoameričkih zemalja ukaže na probleme nejednakosti i siromaštva.

Agencije u svojim izveštajima navode da papa posećuje tri siromašne latinoameričke zemlje, koje mnogi komentatori nazivaju "periferijom periferije".

"Želim da odnesem poruku nade, božje nežnosti i brige, posebno deci u nevolji, starima, bolesnima, zatvorenicima, siromašnima, onima koji su žrtve kulture odbacivanja", rekao je papa a prenosi "Nostisijas 24".

Među temama tokom posete nalaze se zabrinutost zbog ekologije u Amazonu, granični konflikti i istorija sa autoritarnim režimima, navodi AP

U Ekvadoru će papa Franja posetiti Kito i najveć grad Gvajakile, u Boliviji La Paz i Santa Kruz, a u Paragvaju Asunsion i Kakupe.

Planirano je da se papa 22 puta obrati vernicima, tako da je ova poseta već proglašena najnapornijom od kada je 78-godišnji Franja stupio na položaj.

Takođe, najavljeni su susreti sa predsednicima Ekvadora Rafaelom Korejom, Bolivije Evom Moralesom i Paragvaja Orasiom Kartesom, kao i sa nekim regionalnim zvaničnicima.

Papa će posetiti jedno od najsiromašnijih prigradskih naselja (slamova) Asunsiona i jedan od najopasnijih zatvora na svetu, Palmasola u Boliviji, gde kaznu služi 3.500 ljudi, a gde je prilikom jednog sukoba među zatvorenicima 2013. poginulo na desetine ljudi.

Franja je četvrti rimski papa koji posećuje Južnu Ameriku, a 2013. posetio je Brazil radi učešća na Svetskom danu mladih.

Ta poseta kulminirala je misom u Rio de Žaneiru, gde se po okončanju tog festivala okupilo približno tri miliona ljudi, podseća AFP.

U Vatikan se papa vraća 13. jula i najavljeno je da će se u septembru ponovo uputiti na američki kontinent, da bi posetio Kubu i SAD.