Izrael obezbijedio novac za izgradnju zida prema Jordanu

Izarel je u ponedjeljak dao zeleno svjetlo za izgradnju "sigurnosnog zida" od 30 kilometara duž granice s Jordanom, četvrtog koji ova država podiže kako bi spriječila ulazak ilegalnih imigranata na svoj teritorij.

Izrael je obavijestio hašemitsko kraljevstvo o planu za podizanje zida na izraelskom tlu, precizira se u saopćenju iz kabineta premijera Benjamina Netanyahua, u kojem se tvrdi da "zid neće ni na koji način zadirati u suverenitet Jordana i njegove nacionalne interese".

Ovaj "zid" je produžetak zida podignutog na granici s Egiptom kako bi "spriječio ulazak ilegalnih imigranata i raznih terorističkih pokreta u Izrael", objasnio je Netanyahu u ponedjeljak pred parlamentarnim odborom.

Izreal je podigao zid s bodljikavom žicom duž demarkacione linije na Golanskoj visoravni čiji jedan dio je okupirao kako bi pokušao izbjeći da se građanski rat iz Sirije ne proširi na njegovo tlo.

Izrael je izgradio betonski zid koji se proteže na više stotina kilometara oko Zapadne obale kako bi odvojio izraelske kolonije od zona kojim upravljaju Palestinci.