Kina najavljuje objavu svojih ciljeva o klimi

Kina, najveći svetski zagađivač, mogla bi da predstavi danas u Briselu svoje ciljeve za smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte u pripremi za Međunarodnu konferenciju o klimi koja se održava u Parizu u decembru, piše danas zvanična kineska štampa.

"Očekujemo da će Kina takođe otkriti (u Briselu) svoj vrlo očekivan doprinos borbi protiv klimatskih promena, pre presudnih pregovora UN o klimi koji treba da se održe u Parizu", piše danas kineski list Čajna dejli (China Daily).

U Briselu se danas održava samit Kina-EU. Zvanični list naveo je reči kineske ambasadorke pri Evropskoj uniji Jang Janji, prema kojoj "Kina i EU imaju odlučujuću ulogu" u borbi protiv klimatskih promena, jednoj od "velikih pretnji s kojima se suočava svet".

Kineski premijer Li Kećijang je u poseti Briselu gde treba da učestvuje na samitu EU-Kina, pre nego što uveče ode u Pariz. "Ono što mogu da vam kažem jeste da su Kina i EU uložili znatne napore da unaprede pregovore o klimatskim promenama i da garantuju moguća ambiciozna rešenja tokom Konferencije u Parizu", rekla je Jangova.

Ona je rekla da će 17. samit Kina-EU biti delimično posvećen usvajanju zajedničkog pristupa pitanju klimatskih promena. Zajedničko saopštenje koje će biti izdato posle samita EU-Kina trebalo bi jasno da pokaže da oni preuzimaju obavezu da "konstruktivno rade" po pitanju klime.

U novembru prošle godine tokom posete američkog predsednika Baraka Obame Pekingu SAD i Kina obavezale su se prvi put u zajedničkom saopštenju da će smanjiti emisije štetnih gasova do 2030. godine. Peking nije naveo ciljeve tog smanjena, a najavio je da će to zvaničnjo objaviti tokom prvog polugodišta 2015. koje se završava u utorak.

Objava Kine je željno očekivana i zato što može da ima pozitivan efekat na drugu azijsku zemlju velikog zagađivača, Indiju. Univerzalni sporazum čije se usvajanje očekuje u Parizu na jesen treba od 2020. da preuzme obaveze dogovorene protokolom iz Kjota da se ograniči svetsko zagrevanje na dva stepena, preko čega stručnjaci predviđaju razorne efekte za planetu.