Morsi osuđen na 25 godina zatvora

Egipatski sud osudio je danas svrgnutog predsednika Mohameda Morsija na 25 godina zatvora, u slučaju u kojem je optužen za špijunažu u korist palestinskog Hamasa i Irana.

Vrhovni vođa egipatske organizacije Muslimansko bratstvo, Mohamed Badi, takodje je osudjen na 25 godina zatvora, u istom slučaju.

Ukupno 17 osoba osudjeno je na doživotne zatvorske kazne, preneo je Rojters.

U ovom postupku, sud je jednom od vodja Muslimanskog bratstva Hajratu el-Šateru i još dvojici ljudi, izrekao smrtne kazne.

Na smrt je u odsustvu osuđeno još 13 ljudi. Na ove presude može se uložiti žalba.

Morsi je sredinom maja, uz više od 100 drugih osoba, osuđen na smrt zbog masovnih bekstava iz zatvora i napada na policiju tokom pobune protiv tadašnjeg predsednika Hosnija Mubaraka 2011. godine.

Pomenuta smrtna presuda Morsiju je data na razmatranje muftiji - tumaču islamskih zakona pri vladi Egipta.

Morsi je već ranije u odvojenom postupku osudjen na 20 godina zatvora zbog podsticanja nasilja.

Morsi, prvi egipatski izabrani predsednik, je vladao samo godinu dana - do jula 2013, kada ga je svrgnula vojska nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Pobuna protiv Mubaraka je izbila 25. januara 2011. godine, a 28. januara je došlo do masovnog paljenja policijskih stanica širom Egipta, kada su pobegle na hiljade zatvorenika, medju kojima i nešto ranije zatvoreni Morsi.

Nekadašnji komandant egipatske armije, koja je svrgla Morsija, Abdel Fatah al-Sisi je prošle godine izabran za predsednika zemlje.On se zariče da će iskoreniti Muslimansko bratstvo, nekad najjači egipatski politički pokret, koji se sada nalazi na crnoj listi kao "teroristička grupa".