Kina: Neodgovorne optužbe SAD o hakovanju

Optužbe da je Kina umešana u hakerski upad u kompjutere američke vlade su neodgovorne i nenaučne, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei.

"Znamo da se hakerski napadi sprovode anonimno, preko granica država i da je teško ući u trag njihovom izvoru", rekao je Hong na redovnoj konferenciji za štampu i dodao da je "neodgovorno i nenaučno upućivati hipotetičke i izmišljene optužbe bez detaljne istrage".

On je rekao da se Peking nada da će SAD biti manje sumnjičave i da će prestati da upućuju uopštene optužbe već da će pokazati više poverenja i spremnost za veću saradnju.

Kako navodi agencija AP Peking redovno odbacuje sve optužbe o njegovoj umešanosti u sajber napade na strane mete, i svaki put naglasi da je Kina sama meta napada hakera i poziva na veću međunarodnu saradnju u borbi protiv hakovanja.

Američka vlada juče je saopštila da je otkrila krađu ličnih podataka četiri miliona saveznih službenika SAD što su izveli Kinezi. Upad u kompjuterski sistem je aprila ove godine otkrila Služba za upravljanje kadrovima (OMP) koja rukovodi osobljem Vlade.

Još decembra prošle godine se posumnjalo u tu akciju kineskih hakera, piše Vašington post, koji je to saznao od američkih zvaničnika. Ovo je druga velika hakerska akcija protiv te službe koju je izvršila Kina.

OMP je u saopštenju potvrdila da su ugroženi lični podaci četiri miliona državnih službenika. Agencija je koristila nova kompjuterska sredstva da bi taj napad otkrila četiri meseca od kada je pokrenut.