Zagreb: Svečanost povodom Dana pobjede

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održana je glavna svečanost u povodu 70. godišnjice pobjede nad fašizmom. Svečanosti su prisustvovali predsjednici Vlade i Sabora Zoran Milanović i Josip Leko, ali ne i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, čije pokroviteljstvo nije prihvatio Savez antifašističkih boraca.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, u svojem je govoru istaknuo kako Hrvatska s ponosom slavi ovaj dan. Naglasio je da se na ovom području nije dogodio pokret otpora, nego narodnooslobodilački pokret.

Istaknuo je kako u Hrvatskoj i danas ima onih koji ističu samo vjeru, naciju i obitelj kao jedine vrijednosti. Oni napadaju antifašizam kao komunistički zločin. Međutim, rekao je da bi sudbina hrvatskog naroda bila drugačija da nije bilo antifašizma.

Antifašizam nije ideologija, to je civilizacijska tekovina. Pitanje je kako bi izgledala Hrvatska da joj nisu bili vraćeni oteti teritoriji -Istra, Dalmacija, otoci, Međimurje..., istaknuo je Habulin. Nevjerojatno mu je što i danas sluša veličanje ustaškog pokreta.

Premijer Zoran Milanović svoj je govor započeo rečenicom: Da nije bilo istarskih partizana, Istra ne bi bila hrvatska, tko to ne razumije, ne razumije Hrvatsku. U 2. svjetskom ratu sudjelovalo je 300 tisuća ljudi s ovih prostora koji su u borbi za pravdu, slobodu i ljudske vrijednosti, bez ikakavih kalkulacija, sudjelovali u antifašističkoj borbi, rekao je premijer.

"Bila je to narodna vojska. Diljem Hrvatske danas na velike gubitke podsjećaju spomenici koje treba čuvati i mlade podsjećati na to razdoblje."

Porukom iz španjolskog građanaskog rata 'No pasaran' (Neće proći) završio je svoj govor.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je kako su se okupili proslaviti jedan od najvažnijih datuma hrvatske povijesti. 9. svibnja je dan koji označava pobjedu dobra nad zlom.