Vučić: Jasenovac je ponor koji moramo premostiti

Jasenovac je najstrašnije stratiše i svojevrsni ponor ljudske vrste, ali je na nama da premostimo taj ponor iskrenim praštranjem, kazao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić rekavši da je to potez koji zahteva svest, ali i hrabar potez koji moramo učiniti svi zajedno.

Vučić je, na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, na spomen obeležju u Memorijalnom centru Donja Gradina u BiH, istakao da Jasenovac i njegove bezbrojne žrtve ne smeju da razdvajaju buduće generacije.

Jasenovac mora da postane mesto zajedničkog okupljanja, sećanja, učenja i suočavanja sa prošlošću, molitve i praštanja, podvukao je Vučić.

"Evo nas sa obe strane Drine i nemamo nameru da odemo bilo gde, nemamo nameru da se sklonimo. Nikada nećemo da nestanemo. Mi smo Srbi gde god da živimo i šta god drugi da nam rade. Mi smo baš oni Srbi koji hoće i mogu da budu veliki narod. I ne trebaju nam nove teritorije, ne treba nam promena granica na Balkanu, poštujemo sve druge, poštujemo Bosnu, poštujemo Hrvatsku, nikakav rat nećemo. Podićićemo sebe na svome", rekao je on.

U nedelju se obeležava "Dan sećanja" na žrtve genocida ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, u spomen na 22. april 1945. godine, kada je samo 127 logoraša, od preostalih 1.075 , uspelo da se domogne slobode.

Ceremoniji u najvećem stratištu tog logora, u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj (BiH), pored premijera Vučića prisustvuje i predsednik RS Milorad Dodik, kao i član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

U logoru Jasenovac ubijeno je 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.