Ambasador Britanije: Moguće da Srbija otvori poglavlja ove godine

Moguće je da Srbija ove godine otvori prva poglavlja u pregovorima o priključenju Evropskoj uniji, izjavio je u intervjuu FoNetu ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif. On smatra da Beograd ima priliku da preuzme inicijativu, ostvari realan napredak i poruči članicama EU da je vreme za početak realne diskusije.

"Ovo je za Srbiju godina izazova, ali i šansi. Prošle godine je bilo mnogo posla vezanog za reforme i pregovore sa Briselom", podsetio je Kif i napomenuo da smo sada u fazi primene tih reformi i da su izveštaji sa skrininga spremni, što je tehnički posao, ali važan.

Prema njegovim rečima, Srbija ima šansu da preuzme inicijativu, ostvari realan napredak i kaže članicama EU: "Sada treba da počne realna diskusija". Kif, međutim, smatra da "sve zavisi od realnog napretka u ključnim oblastima, kao što su pravosuđe, vladavina prava, mediji i dijalog sa Prištinom".

Za otvaranje Poglavlja 35, objasnio je Kif, potrebna je primena Briselskog sprazuma o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

"Tokom prošle godine je bila pauza, ali je 9. februara održana nova runda dijaloga. Ostvaren je napredak, ali je potrebno još više. Mislim da je to moguće", ocenio je Kif.