Venecuela optužila SAD za ugrožavanje suvereniteta

Jedanaest zemalja "Bolivarske alijanse za obje Amerike" prošle noći je pozvalo predsjednika SAD Baraka Obamu da povuče dekret kojim je Venecuela proglašena za "neuobičajenu i vanrednu prijetnju" sigurnosti SAD.

Sa skupa u Karakasu sazvanog samo zbog tog pitanja, zemlje-članice grupe ALBA u završnom saopštenju koje je pročitao venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro, zahtijevaju od Vašingtona "hitan prekid uznemiravanja i agresije" na Venecuelu.

Venecuela "ne predstavlja prijetnju bilo kojoj zemlji, jer je ona solidarna zemlja koja je pokazala spremnost za saradnju s narodima i vladama u regionu", piše u deklaraciji šefova država ili vlada zemlje grupe ALBA.

U toj grupi su: Kuba, Venecuela, Bolivija, Ekvador, Nikaragva, Dominika, Sveti Vinsent i Grenadini, Sveta Lucija, Grenada, Antigva i Barbuda, Sent Kits i Nevis.

Predsjednik Obama je prošle sedmice potpisao dekret koji predviđa sankcije protiv rukovodstva Venecuele koja predstavlja prijetnju. Kao odgovor, Karakas je povukao svog otpravnika poslova iz ambasade u Vašingtonu.