EU zatražila od Izraela da odblokira sredstva za Palestince

Evropska unija traži od Izraela da isplati Palestisknim nacionalnim vlastima (PNA) prihode od poreza koje drži povučene od početka januara, izjavio je u ponedjeljak zvaničnik EU.

Shadi Othman, zvaničnik EU za medije i komunikacije u Jerusalemu, izjavio je za Xinhuu da je pozicija EU da Izrael odmah treba osloboditi sredstva od poreskih prihoda za Palestince.

- EU smatra da Izrael nema pravo da zadržava palestinski novac i koristi ga u političke svrhe kako bi izvršio pritisak na Palestince pod bilo kakvim izgovorom - kazao je Othman.

Izrael je povukao palestinske poreske prihode u januaru, u reakciji na odluku palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da se PNA pridruži u 20 međunarodnih agencija i sporazuma, uključujući Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda.

- U toku su kontakti i rasprave između Izraela i PNA oko posljedica povlačenja palestinskog novca - kazao je Ipak, dodao je, "nema sporazuma o isplati novca Palestincima, izuzev onoga što je dogovoreno ranije. EU je odobrila prošle godine 213 miliona eura, uključujuči 130 miliona za budžet PNA".

PNA se suočavaju s finansijskom krizom od početka ove godine nakon što je Izrael povukao sredstva od poreza.