Odloženo suđenje novinarima Al Džazire

U Egiptu je danas za 8. mart odloženo sudjenje dvojici novinara katarske televizije Al Džazira zbog navodne povezanosti sa islamističkim Muslimanskim bratstvom.

Kanadski novinar Mohamed Fahmi i njegov egipatski kolega Baher Mohamed su nedavno, posle godinu dana u zatvoru u Egiptu, pušteni kako bi se branili sa slobode.

Obavezni su da se svaki dan jave policiji. Fahmi i Mohamed uhapšeni su 2013. godine, zajedno sa kolegom Piterom Gresteom iz Australije.

Proglašeni su krivima za širenje lažnih vesti, kako bi pomogli terorističkoj grupi, ali je ta presuda u januaru poništena.

Fahmiju i Muhamedi je novo sudjenje počelo 12. februara, a Greste je oslobodjen, po zakonu koji omogućava deportaciju stranaca u njihove matične zemlje.

Fahmi, koji je imao i egipatsko i kanadsko državljanstvo, odrekao se egipatskog pasoša, kako bi bio deportovan u Kanadu, ali to nije odobtreno.

Optuženi novinari odlučno su negirali saradnju s Muslimanskim bratstvom, kojem je pripadao i svrgnuti predsednik Egipta Muhamed Mursi.

Organizacije za ljudska prava i medjunarodna zajednica oštro su kritikovale egipatske vlaste zbog zatvaranja novinara i kako su ocenili, izmišljenih optužbi.