Militanti IS ušli u Tursku planiraju napade u Ankari i Istanbulu

Militanti Islamske države ušli su u Tursku i planiraju napade na diplomatske misije u Anakri i Istanbulu, objavili su turski mediji danas (19.februar) podatke obavještajne službe te zemlje.

Oko 3000 militanata iz ultra radikalnih grupa u Siriji i Iraku traže načine da uđu u Tursku kroz južni dio granice, iako nijesu uspjeli da preuzmu kontrolu nad sirijskim kurdskim gradom Kobanijem, citirao je Hurriyet izvještaj agencije MIT.

Neki od militanata, uključujući i više komandire koji planiraju napade već su ušli u Tursku i nalaze se u takozvanim sigurnim kućama, navedeno je, ali ne i precizirano o kojem broju onih koji su ušli u zemlju se radi.

"Militanti, eksperti za izvođenje samoubilačkih napada i bombaških napada ušli su i rade na pripremama nadapada u Istanbulu i Ankari na misije kolicionih snaga koje su intervenisale u Siriji" stoji u izvještaju obavještajne službe, koju citiraju mediji.

Neki od militanata su sirijske i palestinske nacionalnosti i takođe planiraju da preko Bugarske uđu i izvode napade u zemlje EU.

Turska policija odbila je da komenatriše ove izvode a obavještajna agencija MIT ,kako su rekli, nije dostupna za komentar.