Ostojić: Hrvatska čuvati spoljne granice EU

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da je Hrvatska spremna da čuva spoljne granice Evropske unije.

On takođe smatra da je ulazak u šengenski prostor političko pitanje.

Ostojić je naglasio da Hrvatska treba da učini sve kako bi ispunila tehničke uslove i dobije priliku da i kao najmlađa članica Unije uđe u šengenski prostor.

Nakon sastanka s austrijskom koleginicom Johanom Mikl Lajtner, podsjetio je da Hrvatska ima pravo da aplicira za šengensku zonu 1. jula ove godine.

Prije toga će predati izjavu o spremnosti za ulazak Evropskoj komisiji, ispuniće tehničke uslove i, uveren je Ostojić, proći evaluaciju.

"Odluku donose zemlje članice šengenskog prostora", rekao je Ostojić i istakao da Hrvatska u ovom trenutku pokazuje jako dobre rezultate u sprječavanju ilegalne imigracije i smanjenju broja azilanata, za razliku od svih drugih zemalja EU.

Prema njegovim riječima, prošle godine je zabilježeno 17,8 odsto manje ilegalnih imigranata u Hrvatskoj, dok u svim drugim zemljama koje imaju šengensku granicu taj broj raste.

Upitana da li će opasnost od terorizma i stranih boraca usporiti ulazak Hrvatske u šengenski prostor, austrijska ministarka je rekla da je to "nova opasnost" koja ne smije biti zanemarena i koju Evropa mora shvatiti ozbiljno, ali da to nije nešto što bi se uzelo kao glavni kriterijum prilikom odlučivanja o pristupu Hrvatske.

"Bitna je evaluacija koju će Hrvatska obaviti i, naravno, nakon toga će rezultate provjeriti sve zemlje članice.Tada će odluka biti donijeta", objasnila je Mikl Lajtner.