Tuarezi prekidaju saradnju sa misijom UN u Maliju

Separatistički pokret Tuarega u Maliju prekinuo je saradnju sa mirovnom misijom Ujedinjenih nacija nakon sukoba u kojem je nekoliko njegovih boraca ubijeno, i u petak je zapretio bojkotom naredne runde mirovnih pregovora.

Zapovjednik Tuarega Mosa Ag Ataher rekao je novinarima u Rabatu, u Maroku, da se misija UN, MINUSMA, svrstala na stranu vlade u Maliju i njoj privrženih milicija.

Prema njegovim riječima, to se desilo kada je borbeni helikopter MINUSMA ubio u utorak sedam sepratističkih boraca kraj zabačenog pustinjskog grada Tabankorta.

Ataher je dodao da će njegov pokret učestvovati u sljedećoj rundi pregovora o miru, 8. februara u Alžiru, samo ako vlada Malija povuče svoje trupe sa sjevera zemlje.

UN su saopštile da su se njene snage našle pod vatrom Ataherovog pokreta i da su samo uzvratile na napad.

Misija MINUSMA je juče pozvala sve strane na suzdržanost i stvaranje klime mira i povjerenja radi uspjeha sljedeće runde mirovnih pregovora.

Trupe UN nastoje da stabilizuju sjever Malija, koji je jedno vrijeme bio pod vlašću ekstremnih islamista, što je okončano francuskom vojnom intervencijom.