Mijatović osudila hapšenje makedonskog novinara

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović oštro je danas osudila hapšenje makedonskog novinara Tomislava Kezarovskog, poslije izricanja dvogodišnje kazne zatvora na koju ga je osudio skopski Apelacioni sud.

"Dalje lišavanje slobode Kezarovskog je neprihvatljivo. Uvijek sam priznavala i isticala važnost vladavine zakona i rad sudstva, ali ova presuda i njegovo noćašnje brzo hapšenje su veoma razočaravajući i neodgovarajući odgovor", rekla je Mijatović, prema saopštenju OEBS.

Poslije petomjesečnog predsudskog pritvora, Kezarovski je u oktobru 2013. osuđen za članak napisan 2008. za magazin Reporter 92 u kojem je, kako se navodi u optužnici, otkrio identitet zaštićenog svjedoka u slučaju ubistva. Od tada je bio u kućnom pritvoru.

Apelacioni sud smanjio je Kezarovskom, novinaru skopskog dnevnika Nova Makedonija, prvobitnu kaznu od 4,5 godine zatvora na dvije, i naložio da on ostatak kazne, odnosno četiri i po mjeseca, provede u zatvoru.

"Zatvaranje novinara za ono što govore ili pišu je neprihvatljivo u demokratiji. Odluka da Kezarovski bude zatvoren predstavlja opasan presedan za slobodu medija i istraživačko novinarstvo", rekla je Mijatović.

Ona je dodala da je krajnje vrijeme za makedonske vlasti da smanje pritisak na medije i "poštuju slobodne i kritičke glasove".

"Kezarovski bi trebalo odmah da bude pušten", poručila je Dunja Mijatović.