Porošenko potvrdio ukidanje neutralnosti

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je danas zakon kojim zemlja odustaje od nesvrstanog statusa, ali i nagovestio da će biti raspisan referendum pre podnošenja zahteva za prijem u NATO.

Zbog tog zakona koji je parlament usvojio prošle nedelje, Moskva je oštro izrazila nezadovoljstvo ocenjujući da je time ugrožena njena bezbednost, kao i bezbednost Evrope.

Porošenko je rekao da radi na reformi ukrajinske privrede i vojnih snaga kako bi se ispunili standardi Evropske unije i NATO, ali da će prepustiti urkajinskim građanima da odluče da li će zemlja u NATO.

"Kada budemo mogli da se prilagodimo tim kriterijumima, narod Ukrajine će odlučiti o članstvui", rekao je Porošenko i dodao da bi to moglo da se desi u narednih pet do šest godina.

Bez obzira na entuzijazam šanse za ulazak Ukrajine u NATO u skorijoj budoćnosti su male, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Agencija navodi da, s obizrom na katastrofalno stanje privrede i rat na istoku sa separatistima, Kijev mora mnogo šta da savlada kako bi dostigao stabilnost koju Alijansa trži kao uslov za članstvo.