Gauk: Za većinu Nijemaca izbjeglice su dobrodošle

Njemački predsjednik Joakim Gauk apelovao je na Nijemce da raširenih ruku prime izbjeglice iz ratnih zona širom svijeta i da odbace antiimigrantski populizam.

Gauk je u božićnoj poruci u srijedu pohvalio svoje sunarodnike koji su pružili utočište za oko 200 000 novih izbjeglica ove godine i indirektno napao antiazilski pokret.

Više od 17 000 ljudi učestvovalo je na najvećem antiislamskom skupu u Drezdenu u ponedjeljak, na kojem su demontranti tvrdili da je Njemčaka preplavljena muslimanima.

"Ako su vaše oči ispunjene strahom, teško je naći odgovor" rekao je Gauk nakon masovnih antiislamskih protesta u Drezdenu koje je organizovala grupa "Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada" (PEGIDA).

On je dodao da je ohrabrujuće što većina Nijemaca ne dijeli mišljenje onih koji žele da izoluju Njemačku.

Kancelarka Angela Merkel upozorila je Nijemce da ne dozvole da ih prevari retorika desničara, dok je glavna industrijska lobistička grupa saopštila da je imigracija potrebna da se obezbijedi prosperitet.

Pitanje imigracije postalo je u posljednje vrijeme veoma bitna tema u Njemačkoj, djelimično zbog naglog porasta zahtjeva za azil, većinom od Sirijaca.

Broj tražilaca azila ove godine je bio 200 000, čime je u odnosu na 2013. udvostručen, a četri puta veći nego 2012. Njemačaka je primila više izbjeglica nego bilo koja druga zapadna država.

Desetine hiljada Njemaca takođe su privatno primili izbjeglice iz konfliktrnih zona širom svijeta.

Njemački zakon o azilu među najliberalnijima je na svijetu, djelimično i zato što je azil pomogao mnogim Nijemcima, poput bivšeg kancelara Willy Brandta da prežive nacistički režim.

"Znamo da nas strah uvjek prati", kaže Gauk, "ali mi takođe znamo da davanje pokazivanje humanosti predstavlja najveći kapacitet čovječanstva" .