Han: Širenje do 2019. tehnički nemoguće

Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han izjavio je da širenje Evropske unije u narednih pet godina iz tehničkih razloga nije moguće.

On je, na specijalnoj sednici austrijskog Bundesrata povodom petogodišnjice Lisabonskog sporazuma, podvukao da su pristupni pregovori proces, da se mora preuzeti zakonodavstvo EU, delotvorno boriti protiv korupcije i postići "sukcesivno usaglasasanje" sa spoljnom i bezednosnom politikom EU.

Han je podsetio da su pregovori sa Hrvatskom trajali osam godina, da je Turska, koja je kandidat od 1999. specijalan slučaj, zatim da od Saveta EU postoji nalog za "pregovore sa otvorenim rezultatom", kao i da su sa Srbijom i Crnom Gorom pregovori tek počeli.

Istovremeno je priznao da u stanovništvu EU postoji zamor od širenja, te da je bitno da se stvore preduslovi da nova članica ne bude smatrana tererom, već jačanjem Unije.

Za to, kako je objasnio, potrebno je da se podstakne privreda zemalja kandidata, podigne blagostanje i spreči odliv kvalifikovane radne snage.

"Svaka zemlja, koja želi da postane članica, sama određuje tempo približavanja", naglasio je Han.