Stoltenberg: Rusiji preti veća izolacija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas, u Briselu, da su "agresivne akcije Rusije podrile evroatlantsku bezbednost" i, uz ocenu da su sankcije protiv Rusije delotvorne, rekao da će Rusija "biti više izolovana ako ne bude poštovala međunarodne propise".

Stoltenberg je na konferenciji za novinare optužio Rusiju da i dalje "oružjem i vojnim osobljem pomaže agresivne separatiste" u Ukrajini i predočio da jedino rešenje za tamošnju krizu jeste poštovanje mirovnog sporazuma Kijev-Moskva iz Minska.

Stoltenberg je naveo da će od sutra biti raspoloživi fondovi NATO za pomoć Ukrajini za jačanje odbrane i da će NATO razmotriti da li će Ukrajina ispuniti uslove za prijem u NATO, ako zatraži što je najavila nova vlada u Kijevu.

Na pitanje novinara da li NATO može i oružjem pomoći Ukrajini, Stoltenberg je izjavio da to može jedino biti odluka pojedinih zemalja, ali ne i Atlantskog saveza jer NATO i nema svoje posebno naoružanje.

Čelnik Atlantskog saveza je ponovio da NATO ne priznaje ovih dana potpisani sporazum Rusije i Abhazije o savezništvu i strategijskom partnerstvu zato što smatra da je Abhazija deo Gruzije.

Na pitanje da li NATO smatra da je Rusija pojačanim patroliranjem
aviona uz granice zemalja NATO, prekršila međunarodno pravo, Stoltenberg je uzvratio da su ti letovi ruskih aviona bili u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Ali, rekao je da je to "ponekad bilo jako agresivno i katkad su se jako približili granicama NATO", a nisu o tome izveštavali civilne vlasti, i brodove i avione NATO, te je pretila opasnost od nesreća i incidenata.