Švedska traži zabranu sintetičke marihuane

Švedska je od EU zatražila dozvolu za pravo na ubrzanje procedure zabrane supstanci u čijem sastavu je sintetička marihuana, koja se prodaje kao "Spajs" /začin/, nakon dva smrtna slučaja usljed predoziranja, saopšteno je danas iz švedskog Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo zdravlja od Brisela zatražilo da sporne proizvode klasifikuje kao narkotike, na osnovu preporuke državnih zdravstvenih službi, koje su 24 kanabinoida i sedam katinona označile kao opasne supstance.

"Švedska Vlada traži ubrzanu proceduru, što podrazumijeva period od 10 dana da Evropska komisija riješi pitanje zabrane, umjesto uobičajenih tri mjeseca", ističe se u saopštenju.

Švedski mediji skoro svakodnevno objavljuju izvještaje o "Spajsu" od kako su prijavljeni smrtni slučajevi 22-godišnjeg i 18-godišnjeg muškarca u dva odvojena incidenta, koje su očevici i policija okarakterisali kao predoziranje.

Sintetička marihuana, poznata kao "Spajs" ili "Ka2", "Jukatanska vatra" "Mjesečev kamen" ili "Blaženstvo", sadrži određene aktivne elemente prirodne marihuane, ali je mnogo otrovnija.