Izbori na istoku Ukrajine uprkos protivljenju Kijeva i Zapada

U ukrajinskim regionama Donjeck i Lugansk, koji su većim delom pod kontrolom proruskih separatista, danas se održavaju parlamentarni i predsednički izbori koje ne priznaju ni Kijev ni Zapadne zemlje.

Separatističke vlasti samoproklamovanih "narodnih republika" tvrde da će izbori dati legitimitet njihovim težnjama da sami odrede status tih regiona u kojem većina stanovništva govori ruski.

Parlamentarni izbori u ostatku Ukrajine održani su prošle nedelje, a na njima su pobedu odnele proevropske snage, dok stanovništvo u istočnim delovima zemlje nije učestvovalo.

Moskva je najavila da će priznati rezultate današnjih izbora, dok je ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorio da bi izbori mogli da ugroze sporazum o prekidu vatre, postignut u septembru u Minsku između ukrajinske vojske i pobunjenika na istoku zemlje. EU je, takođe, izrazila žaljenje što Rusija namerava da prizna izbore na istoku Ukrajine.

U subotu, dan uoči izbora, rad na izbornim mestima u Donjecku, najvećem gradu na istoku Ukrajine, narušen je iznenadnim intenziviranjem neprijateljstava između snaga pobunjenika i vojske ukrajinske vlade.